Korona-arkea Keski-Euroopassa

Ei varmasti tarvitse selittää kellekään, kuinka mieletön maailman tilanne yhtäkkiä on. On silti hirmu vaikea käsittää, että melkein koko maailma on pysähdyksissä hullun lailla leviävän viruksen takia, ja suurta osaa ihmisistä velvoitetaan parhaillaan pysymään neljän seinän sisällä sen leviämisen hidastamiseksi. #socialdistancing on somen kuumin häshtägi ja on vaikea löytää muita kuin koronaa käsitteleviä uutisia.

Ensikohtaamiseni Koronan kanssa oli jo Japanissa, ehkä tammikuun aikana kun kiinalaiset turistit alkoivat perua matkojansa Nisekoon. Asialle naureskeltiin pitkään, ja olimme lähinnä tyytyväisiä hieman rauhallisemmasta hiihtokeskuksesta. Jopa Kiinan naapurimaassa asia tuntui kaukaiselta, avian kuten se varmasti tuntui Suomessakin vielä paaaaljon kauemmin. Nisekossa ei koskaan todettu Koronaa talven aikana, ja ainut kerta kun asia jotenkin kosketti meitä oli kun kävimme Sapporossa ja siellä oli tavallista vähemmän liikennettä niin kaupungissa kuin hiihtokeskuksessa, mikä tuntui pelkästään positiiviselta. Hokkaido julisti hätätilan Koronan takia, mutta silloinkin hallitus vain pyysi jengiä olemaan kotona viikonlopun. That’s it. Koulut suljettiin jossain vaiheessa, mutta ravintoloita jne ei missään vaiheessa. Hokkaido perui hätätilan äskettäin 3 viikon jälkeen, eli tilanne ei koskaan paisunut isoihin mittoihin kuten Euroopassa tuntui käyvän silmän räpäyksessä.

IMG_20200324_102040
Bad Gastein

Lensin Japanista Eurooppaan 11.3. Lentokenttä oli melko tyhjä, samoin kone, mikä oli vain mukavaa. Suomen kautta lentäessäni ei näkynyt mitään tavallisesta poikkeavaa, eikä myöskään junamatkalla Saksasta Itävaltaan, vaikka olin juuri lukenut Italian sulkeneen maan. Sitä kuvitteli ehkä vielä, että se pysäyttää taudin leviämisen. Torstaina 12.3. Suomi suositteli matkustamisen välttämistä. Samana iltana Tiroli julisti sulkevansa hissit saman viikon lopussa. Sitten kaikki meni tosi nopeasti. Salzburgerland (jossa minä asun) seurasi pari tuntia myöhemmin perässä päätöksessä hissien sulkemisesta, ja pian kaikki muutkin hiihtokeskukset. Oli silti outoa, että meillä oli 3 päivää aika lasketella ja “elää normaalia elämää” rinneravintoloissa syöden ja afterskissä käyden (en tosin tiedä kävikö joku?) ennenkuin mikään todella rajoittaisi meitä.

IMG_20200316_110440
Kevään viimeinen ski tour?

Hissien sulkemisen jälkeisenä päivänä (maanantai 16.3.) olikin sitten tosi kyseessä, ja kiellettyä kokoontua yli 5 hengen porukassa. Kiellettyä oli myös tavata muita kuin oman talouden henkilöitä. Kaksi päivää myöhemmin koko Gastein-laakso laitettiin karanteeniin.

IMG_20200322_120130
Hiljainen Bad Gastein

Se, että laaksoon ei pääse sisään, tai täältä ei pääse ulos, ei tietenkään muuttanut enää tilannettamme mitenkään. Meidänhän on joka tapauksessa pysyttävä kotona/lähiympäristössä. Tuntuu oikeastaan paremmalta, ettei kukaan ainakaan tuo uusia tartuntoja laaksoon sen ulkopuolelta, sillä tähän mennessä todettuja tapauksia on vain parikymmentä. On ihanaa, että kaupassa käynnin lisäksi saa ihan luvan kanssa liikkua ulkona ja urheilla, kunhan pysyy poissa muiden lähettyviltä. Ja sekös on helppoa vuorilla, kyllä täällä lääniä riittää! Juttelin juuri pari päivää sitten näitä kuulumisia Yle Radio Suomen aamuun, ja kuten heillekin totesin, ei olo ja elo täällä tällä hetkellä pahemmin eroa mistä tahansa marraskuusta kun suurin osa kaupoista on kiinni ja porukkaa todella vähän liikenteessä. Välikaudet ovat aina rauhallista, leppoisaa aikaa hektisten turistikausien välissä, ja juuri siltä täällä tuntuu nytkin. Ainut minus on, että vuoripelastuksen pyynnöstä ylemmäs vuorille ei saa mennä, jotta ei riskeerata “turhia” onnettomuuksia ja lastata terveydenhuoltoa yhtään enempää. Skinnailu on siis poissuljettu vaihtoehto hyvästä lumitilanteesta huolimatta, mutta sitä ehtii toki tehdä ensi vuonnakin. Vuoret eivät ole menossa minnekään ja nyt ollaan sitäkin tärkeämpien asioiden äärellä.

IMG_20200318_094420
Sportgastein on edelleen auki murtsikkaa ja kävelijöitä varten

Pakko kerrankin pysähtyä. Ei ole mitään mitä voisi, tai edes saisi tehdä, ja kaiken lisäksi suurimmalla osalla maailmassa on sama tilanne. Mikä olisi tämän parempi aika rauhoittua ja keskittyä nykyhetkeen, miettiä mitä oikeasti haluaa tehdä ja mahdollisesti muuttaa omassa elämässä. Päivät kuluvat toistaiseksi lähinnä luonnossa liikkuessa, hyvää ruokaa laittaessa ja kirjoja lukiessa. Olen tosi onnekas kun saan viettää karanteeniani tällä tavalla ja tällaisessa paikassa, nyt en voi muuta kuin odottaa ja tehdä oman osuuteni pysymällä erossa muista ihmisistä. Ei varsinaisesti mikään introvertin painajainen : ) Itse en edelleenkään ota stressiä viruksen saamisesta henkilökohtaisesti (ehkä minulla jo oli se oireetta?), mutta olen tietysti huolissani isovanhemmistani ja muusta vanhemmasta sekä heikompikuntoisesta väestöstä, joille se voi olla vaarallisempi.

IMG_20200317_080014

Luonto kiittää. On uskomatonta, kuinka nopeasti ilman laatu paranee kaikenlaisen liikenteen vähetessä. Ihmiset ovat myös oppineet pesemään käsiään, joten tavallista flunssaa ja influenssaa on liikkeellä tavallista vähemmän. Koronakeväänä ihmisiä kuolee kaikessa ironiassaan vähemmän kuin normaalisti, koska niin flunssa, influenssa kuin vaikkapa liikenne vähenemisensä myötä tappavat vähemmän. Myötätuntoni on tietenkin kaikkien viruksesta kärsivien puolella, mutta ehkä tämä muuttaa maailmaa, muuttaa asenteita ja muuttaa meidän arkea. Tai sitten ihmiset unohtavat samantien kun paluu normaaliin on mahdollista.

Ei voi kieltää, etteikö huolestuttaisi, saati olisi mielenkiintoista nähdä miten tämä vaikuttaa matkustamiseen ja matkailualaan kaiken muun ohella maailmassa. Onhan se oma alani, ja joudun miettimään elämäni uusiksi ellen yhtäkkiä voikaan matkustaa talven perässä. First world problems, todellakin.

Tässä tuskin tarvitsee suunnitella reissaavansa yhtään mihinkään vielä moneen viikkoon. Karanteenit hellittävät näillä näkymin täällä päin aikaisintaan huhtikuun puolivälissä, jos silloinkaan. Päivä kerrallaan mennään. Siihen saakka:

”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” -Mauno Koivisto

IMG_20200320_124952
Bad Gastein

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s